Kto piecze domowe chlebki, wie, że nie ma nic lepszego. Chleb spożywamy codziennie, także w Świąteczne dni. Warto więc, by takiemu pieczywu nadać Świątecznego akcentu. Na Wielkanoc polecam wzbogacić go o białą kiełbaskę:).
Składniki:
Składniki na 1 bochenek 36/12 cm
Składniki na przygotowanie zaczynu :
• 0,5 szklanki zakwasu żytniego (dokarmionego około 10-12 godzin wcześniej)
• 120 ml wody
• 100 g mąki żytniej typ 720
Po około 12 godzinach do zaczynu dodajemy:
• 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
• 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
• 1 łyżeczka soli
• Około 350- 400 ml wody w temp pokojowej
• 1/3 szklanki siemienia lnianego,
Dodatkowo:
• Olej oraz otręby do wysypania formy,
• 2 -3 białe kiełbaski
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZACZYN: Zakwas, wodę oraz mąkę łączymy ze sobą. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 12 godzin.
2.Formę na chleb smarujemy olejem i oprószamy otrębami.
3.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, sól oraz siemię lniane. Całość mieszamy stopniowo dolewając wody.
4.Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące.
5.Połowę ciasta wykładamy do przygotowanej formy. Wzdłuż ciasta, przez środek układamy białe kiełbaski. Przykrywamy je pozostałym ciastem.
6.Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką zwilżoną w wodzie. Całość posypujemy siemieniem.
7.Formę z ciastem wkładamy do piekarnika, w którym załączamy tylko światełko. Ciasto rośnie około 6 godzin. Po tym czasie piekarnik włączamy na 230°C. W tej temperaturze chleb pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 200°C. Pieczemy kolejne 30 minut. Gotowy chleb wyjmujemy, przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy na kratce. Smacznego :)
Komentarze