Pszenno-żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kto piecze domowe chlebki, wie, że nie ma nic lepszego. Chleb spożywamy codziennie, także w Świąteczne dni. Warto więc, by takiemu pieczywu nadać Świątecznego akcentu. Na Wielkanoc polecam wzbogacić go o białą kiełbaskę:).

Składniki:

  • Składniki na 1 bochenek 36/12 cm
    Składniki na przygotowanie zaczynu :
    • 0,5 szklanki zakwasu żytniego (dokarmionego około 10-12 godzin wcześniej)
    • 120 ml wody
    • 100 g mąki żytniej typ 720
    Po około 12 godzinach do zaczynu dodajemy:
    • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
    • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
    • 1 łyżeczka soli
    • Około 350- 400 ml wody w temp pokojowej
    • 1/3 szklanki siemienia lnianego,
    Dodatkowo:
    • Olej oraz otręby do wysypania formy,
    • 2 -3 białe kiełbaski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie zaczynu 1. ZACZYN: Zakwas, wodę oraz mąkę łączymy ze sobą. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 12 godzin.
  • przygotowane blaszki 2. Formę na chleb smarujemy olejem i oprószamy otrębami.
  • łączenie składników 3. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, sól oraz siemię lniane. Całość mieszamy stopniowo dolewając wody.
  • gotowe ciasto 4. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące.
  • wyłożenie kiełbasek 5. Połowę ciasta wykładamy do przygotowanej formy. Wzdłuż ciasta, przez środek układamy białe kiełbaski. Przykrywamy je pozostałym ciastem.
  • ciasto przed wyrośnięciem 6. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką zwilżoną w wodzie. Całość posypujemy siemieniem.
  • wyrośnięte chlebki 7. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika, w którym załączamy tylko światełko. Ciasto rośnie około 6 godzin. Po tym czasie piekarnik włączamy na 230°C. W tej temperaturze chleb pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 200°C. Pieczemy kolejne 30 minut. Gotowy chleb wyjmujemy, przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy na kratce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować