Pszenno-żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

  • wyświetlono: 417 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kto piecze domowe chlebki, wie, że nie ma nic lepszego. Chleb spożywamy codziennie, także w Świąteczne dni. Warto więc, by takiemu pieczywu nadać Świątecznego akcentu. Na Wielkanoc polecam wzbogacić go o białą kiełbaskę:).

Jaga85

Składniki

Składniki na 1 bochenek 36/12 cm
Składniki na przygotowanie zaczynu :
• 0,5 szklanki zakwasu żytniego (dokarmionego około 10-12 godzin wcześniej)
• 120 ml wody
• 100 g mąki żytniej typ 720
Po około 12 godzinach do zaczynu dodajemy:
• 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
• 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
• 1 łyżeczka soli
• Około 350- 400 ml wody w temp pokojowej
• 1/3 szklanki siemienia lnianego,
Dodatkowo:
• Olej oraz otręby do wysypania formy,
• 2 -3 białe kiełbaski

Sposób przygotowania przepisu:

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

  • przygotowanie zaczynu1. ZACZYN: Zakwas, wodę oraz mąkę łączymy ze sobą. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 12 godzin.
  • przygotowane blaszki2. Formę na chleb smarujemy olejem i oprószamy otrębami.
  • łączenie składników3. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, sól oraz siemię lniane. Całość mieszamy stopniowo dolewając wody.
  • gotowe ciasto4. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące.
  • wyłożenie kiełbasek5. Połowę ciasta wykładamy do przygotowanej formy. Wzdłuż ciasta, przez środek układamy białe kiełbaski. Przykrywamy je pozostałym ciastem.
  • ciasto przed wyrośnięciem6. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką zwilżoną w wodzie. Całość posypujemy siemieniem.
  • wyrośnięte chlebki7. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika, w którym załączamy tylko światełko. Ciasto rośnie około 6 godzin. Po tym czasie piekarnik włączamy na 230°C. W tej temperaturze chleb pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 200°C. Pieczemy kolejne 30 minut. Gotowy chleb wyjmujemy, przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy na kratce. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniabiała kiełbasazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiWielkanocpieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pszenno-żytni z ziarnami na drożdżach

Dodane przez: Alex M

Chleb pszenno-żytni z ziarnami na drożdżach

Smaczny drożdżowy chleb pszenno-żytni,...

Chleb jak dawniej pszenno żytni na zakwasie

Dodane przez: KasiaKitek

Chleb jak dawniej pszenno-żytni na zakwasie

Wykonanie jest bardzo proste, efekt...

chleb na domowym zakwasie

Dodane przez: Magda_Z

CHLEB PSZENNO- ŻYTNI NA DOMOWYM ZAKWASIE

Smaku tego chleba nie da się opisać....

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie

Dodane przez: edytaha

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie

Domowy, świeżutki, pachnący chleb...

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Bardzo smaczny, miękki, puszysty...

chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dodane przez: PolskaGotuje

Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z otrębami...

Szczególny dla mnie chlebek i zdecydowanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE