Pszenno razowe paszteciki grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować nadzienie:
na patelni rozgrzać olej i usmażyć posiekaną cebulę. Grzyby oczyścić, pokroić, wsypać na patelnię. dusić do miękkości, następnie ostudzić. Do wystudzonych grzybów dodać pokrojoną bułkę tartą, natkę i przyprawy. Całość zmielić w maszynce lub rozdrobnić blenderem.
2.Przygotować ciasto:
mąkę przesiać, posiekać z margaryną, bądź masłem, dodać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, ubitym jajkiem oraz solą. Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na pasek szerokości około 12 cm i grubości 0,5 cm. Nałożyć na środek farsz, zalepić, odwrócić "szwem" do spodu i pokroić na kawałki.
4.Paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem blasze , wsadzić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze około 180 stopni na złoty kolor (około 20 minut).
5.Podawać na gorąco do czerwonego barszczu, czystej zupy pomidorowej lub jako osobne danie.
Porady
Użycie mąki razowej nie jest konieczne, z powodzeniem można dodać samą mąkę pszenna.
Komentarze