Pszenno razowe paszteciki grzybowe

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealne do czerwonego barszczu, lub jako samodzielna potrawa.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mąki razowej (pszennej lub żytniej)
    1/3 paczki (8 dkg) masła lub margaryny
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    2 łyżki (5 dkg) drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 jajko

    Farsz:
    75 dkg dowolnych grzybów
    2 cebule
    1/2 szklanki bułki tartej
    natka pietruszki
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Pszenno razowe paszteciki grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować nadzienie:
    na patelni rozgrzać olej i usmażyć posiekaną cebulę. Grzyby oczyścić, pokroić, wsypać na patelnię. dusić do miękkości, następnie ostudzić. Do wystudzonych grzybów dodać pokrojoną bułkę tartą, natkę i przyprawy. Całość zmielić w maszynce lub rozdrobnić blenderem.
  • 2. Przygotować ciasto:
    mąkę przesiać, posiekać z margaryną, bądź masłem, dodać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, ubitym jajkiem oraz solą. Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na pasek szerokości około 12 cm i grubości 0,5 cm. Nałożyć na środek farsz, zalepić, odwrócić "szwem" do spodu i pokroić na kawałki.
  • 4. Paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem blasze , wsadzić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze około 180 stopni na złoty kolor (około 20 minut).
  • 5. Podawać na gorąco do czerwonego barszczu, czystej zupy pomidorowej lub jako osobne danie.

Porady

Użycie mąki razowej nie jest konieczne, z powodzeniem można dodać samą mąkę pszenna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować