Pszenno razowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące, domowe bułeczki, najlepsze lekko ciepłe z masłem, kubkiem kawy lub kakao

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 525g mąki pszennej
    225g mąki razowej
    30g masła
    40g drożdży
    22 g soli
    1 łyżka miodu
    412g wody

Pszenno razowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W około pół szkl letniej wody rozpuścić miód i drożdże, odstawić.
    Mąki zmieszać, dodać, sól, resztę wody, roztopione , wystudzone masło, rozczyn, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia , wyrośnięte ciasto przerobić, formować bułeczki ( około 100g każda ) odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte, smarować wodą, sypać sezamem lub czarnuszką.
    Piec około 40 minut w 190*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy