Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiem

  • wyświetlono: 150 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne pierogi na cieście pszenno-orkiszowym z pysznym i aromatycznym szpinakiem. Bardzo lubimy takie pierogi. Można podać je na piątkowy obiad i nie tylko. Bardzo polecam.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
półtorej szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Na farsz:
45 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
2 kopiaste łyżki serka kanapkowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania
papryka słodka mielona według uznania
bazylia suszona według uznania

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 duża cebula
masło lub margaryna do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiem

  • Ciasto.1. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
  • Farsz.2. Farsz szpinakowy: Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i przesmażamy uważając żeby za mocno nie przypiekł się, bo będzie gorzki, następnie wrzucamy szpinak i dusimy około 10 minut często mieszając, następnie dodajemy ser, zioła i przyprawy, mieszamy aż ser dokładnie połączy się ze szpinakiem. Należy pamiętać, żeby dokładnie odparować nadmiar wody. Farsz studzimy.
  • Formowanie.3. Formowanie pierogów: Następnie ciasto wałkujemy cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Szklanką wykrawamy krążki. Następnie na krążki nakładamy farsz szpinakowy i zlepiamy dokładnie brzegi.
  • Gotowanie.4. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • Gotowe.5. Podanie: Podajemy z usmażoną na maśle lub margarynie cebulką. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiwarzywacebulaczosnekszpinakbez mięsaobiadorkiszbezmięsnemąka orkiszowapierogi ze szpinakiempiątkowy obiadbezmięsny obiadłatwy obiaddomowe pierogiszpinakowe pierogiciasto pszenno-orkiszowe

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi razowo-orkiszowe z kurczakiem i szpinakiem

Dodane przez: PolskaGotuje

Pierogi razowo-orkiszowe z kurczakiem i szpinakiem

Dziś na obiad serwuję Wam pyszne...

Pierogi ze szpinakiem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Delikatne pierogi ze szpinakiem

Smaczna propozycja obiadowa dla...

pierogi ze szpinakiem

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Pierogi ze szpinakiem

Chyba wszyscy lubią pierogi? a...

pierogi ze szpinakiem

Dodane przez: wiola

Trójkątne pierogi ze szpinakiem

Pięknie sie prezentują i wspaniale...

pierogi z bryndzą i szpinakiem

Dodane przez: klementynka

pierogi ze szpinakiem i bryndzą

Moja rodzina bardzo lubi bryndzę...

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE