Pszenno - orkiszowa pizza z dynią piżmową tymiankiem i rzeżuchą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dynia piżmowa inaczej butternut ma delikatny słodki i nieco orzechowy smak. Zawiera bardzo mało tłuszczu, jest bogatym źródłem m.in. potasu czy witaminy B6. Dynia piżmowa ma również właściwości przeciwzapalne.Wspaniale komponuje się z makaronem, ryżem wiec czemu nie na pizzy?

  • 60 min

Składniki:

  • 75 g mąki pszennej typ 750
    75 g mąki orkiszowej
    100 ml ciepłej wody
    10 g świeżych drożdży
    1 łyżka oliwy
    ½ łyżeczki soli
    Szczypta cukru
    1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
    1 łyżka oliwy
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz
    Mozarella, kozi ser
    Świeży tymianek, rzeżucha, bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pszenno - orkiszowa pizza z dynią piżmową tymiankiem i rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 	Pizza pszenno - orkiszowa z dynia piżmową 1. Pokrojoną dynię posolić, popieprzyć skropić oliwą, czosnek drobno posiekać razem wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 7-10 min aż dynia zmięknie.
  • Pizza pszenno - orkiszowa z dynia piżmową 2. W tym czasie robimy ciasto – mąki połączyć z drożdżami rozpuszczonymi w ciepłej wodzie z solą i cukrem, dodać oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć na 15-20 minut, następnie rozwałkować posypać ulubionymi serami, ja dałam kulki mozarelli i pokruszyłam kawałek koziego sera ale może być feta oraz ostudzonymi kawałkami dyni. …i do piekarnika na 15-17 minut 200 °C.
  • 	Pizza pszenno - orkiszowa z dynia piżmową 3. Gotową pizzę posypać listkami bazylii, tymianku i rzeżuchy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować