Pszenne bułki z otrębami żytnimi

0 (0 ocen)

  • 12 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowe bułki są najlepsze. Bardzo często je piekę. Zajadamy się nimi na śniadanie czy kolację. Nie ukrywam, że zawsze mi się udają. Uwielbiam gdy ciastem drożdżowym pachnie mój dom. Upieczcie koniecznie takie bułki.

  • 12 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag drożdży świeżych
    2 łyżeczki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyżki mąki tortowej

    Na ciasto:
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    2 małe płaskie łyżeczki soli
    pół szklanki otrębów żytnich
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Pszenne bułki z otrębami żytnimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Ciasto: Do mąki dodajemy otręby, olej, sól i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 3. Do pieczenia: Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę się napuszyły.
  • 4. Pieczenie: Następnie pieczemy je do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Podanie: Upieczone podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 bułek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Otręby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować