Pszenne bułki

0 (0 ocen)

Domowe bułeczki są najlepsze na świecie i wcale nie trudne w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    300 ml mleka
    260 ml wody
    5 dag drożdży
    3 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    4 łyżki oleju

Pszenne bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pszenne bułki 1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz cukrem, dodać ciepłe mleko i wodę z drożdżami, wymieszać wszystko dokładnie i dodać olej teraz całość zagnieść i zagniatać gotowe ciasto około 5 minut ( ja robiłam wszystko robotem). Po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę i utoczyć wałki z ciasta, następnie pociąć je na porcje i uformować bułeczki.
  • pszenne bułki 2. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki, odstawić do wyrośnięcia po 30 minutach bułki ostrym nożem naciąć po środku,
    a po wierzchu posmarować jajkiem.
  • pszenne bułki 3. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy