Pszenne bułeczki z ostropestem

0 (0 ocen)

Puszyste, smaczne pszenne bułeczki, z dodatkiem mielonego ostropestu, polecam na śniadanko lub kolację

Składniki:


  • 210 g wody
    210 g kefiru
    40 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    20 g oliwy
    20 g ostropestu
    700 g mąki pszennej typ 650
    2 płaskie łyżeczki soli

Pszenne bułeczki z ostropestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać dodać kefir ogrzany do temperatury pokojowej, zamieszać.

    Wlać oliwę.
    Ostropest zmielić w młynku do kawy, wsypać do misy.

    Następnie dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 15 części i z każdej uformować bułeczkę.

    Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-18 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy