Pszenne bułeczki z mieszanką ziaren

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowe bułeczki pszenne z dodatkiem mieszanki ziaren. Idealny i zdrowy dodatek do śniadania z własnej kuchni.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    ½ szklanki mieszanki ziaren do wypieku pieczywa(w składzie płatki owsiane i jaglane, kasza jaglana, siemię lniane, pestki dyni i słonecznika, nasiona konopi)
    2 szklanki mąki pszennej typ 450(około 400 g)
    ¾ szklanki ciepłego mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    Papier do pieczenia
    Ziarna do posypki bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pszenne bułeczki z mieszanką ziaren - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski wsypać mieszankę ziaren, zalać ciepłym mlekiem, dodać pokruszone drożdże, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać przesianą mąkę, jajko, sól, wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło.
    Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę, podsypana delikatnie mąką, uformować koło. Pociąć na 8 trójkątów. Uformować okrągłe bułeczki, naciąć przez środek ostrym nożem, posypać płatkami owsianymi i ziarnami dyni, lekko docisnąć posypkę do ciasta. Bułeczki odstawić ponownie w ciepłe miejsce by wyrosły. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 stopni na złoty kolor około 30 minut.

Porady

1.do składników można dodać 2-3 łyżki mąki żytniej, bułeczki bedą zdrowsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować