Pszenne bułeczki

0 (0 ocen)

nie ma to jak jeszcze ciepłe, chrupiące bułeczki

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej
    100 g kaszy manny pszennej
    1 łyżka soli
    4 szczypty cukru
    100 g świeżych drożdży
    1 szk mleka
    1 szk wody
    8 łyżek oleju

Pszenne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać razem z kaszą do miski.
    Drożdże rozmieszać z cukrem aż powstanie płynna gęsta masa.
    Dodać je do miski, wsypać sól, wlać olej, mleko i wodę i wyrobić gładkie ciasto.
  • 2. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie chwilkę je przerobić, formować niewielkie kule i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
  • 3. Każdą bułkę naciąć przez środek i odstawić je do wyrośnięcia.
    Gdy bułki wyrosną piec je w 160 stopniach przez 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy