Pszczółka

0 (0 ocen)

Babeczki są świetne na każdą okazję.

Składniki:

  • CIASTO:
    15dkg masła
    10dkg cukru pudru
    4 jajka
    3 łyżki śmietany
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    cukier waniliowy
    30dkg mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA BAKALIOWA:
    20dkg masła
    10dkg cukru
    15dkg mielonych orzechów włoskich
    15dkg rodzynek
    3 łyżki kokosu
    4 łyżki łuskanego słonecznika
    4 łyżki mleka
    3 łyżki miodu

Pszczółka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Masło, cukier puder, śmietanę, jogurt naturalny i jajka utrzeć a następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia - wyrobić ciasto.
    MASA:
    1. Rozpuścić masło, dodać mleko i miód a następnie pozostałe składniki masy i zagotować.
    2. Ostudzić i wyłożyć na surowe ciasto. Ciasto można upiec na blasze lub w foremkach.
    3. Blachę/foremki należy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    3. Piec 25 minut w 150 stopniach.
    4. Można udekorować czekoladową polewą.

Komentarze

Podobne przepisy