Pszczele ule z kremem ajerkoniakowym-czeski przysmak bez pieczenia

4.51 (161 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka bardzo atrakcyjnie wyglądają, składają się z masy orzechowo-biszkoptowej i są nadziane domowym kremem ajerkoniakowym. Ich podstawę stanowią kruche ciasteczka lub okrągłe biszkopty.
Zapraszam :)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA NA ULE

    -200g orzechów włoskich
    -200g biszkoptów
    -1 cukier waniliowy
    -100g cukru pudru
    -80g masła
    -4 łyżki mleka
    -1 łyżeczka kakao


    KREM

    -3 żółtka
    -1 cukier waniliowy
    -3 łyżki pudru
    -4 łyżki mleka
    -200g masła
    -2 łyżki wódki

    SPODY (można je zastąpić małymi okrągłymi biszkoptami)

    -200g mąki
    -70g cukru pudru
    -75g masła
    -1 jajko
    -łyżeczka cukru waniliowego
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli

    DODATKOWO DO DEKORACJI

    -1 czekolada deserowa
    -dowolne ozdoby np małe perełki

    oraz specjalne foremki do uli
Wystaw ocenę:

4.51 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Pszczele ule z kremem ajerkoniakowym-czeski przysmak bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spody 1. Na początek przygotowujemy ciasteczka na spody uli. (TEN KROK MOŻNA POMINĄĆ I ZASTĄPIĆ JE MAŁYMI OKRĄGŁYMI BISZKOPTAMI)

    Z podanych składników zagniatamy ciasto, odkładamy je na 10 minut do lodówki, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka (okrągłe lub np kwiatuszki).
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni (około 10 min)
  • masa na ule 2. MASA NA ULE

    Biszkopty i orzechy rozdrabniamy w malakserze na okruszki.
    Do miski dajemy biszkopty, orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, kakao, mleko i rozpuszczone masło-zagniatamy masę tak by przypominała ciasto. Wsadzamy ją do woreczka.
  • 3. KREM

    Do małego garnka dajemy mleko, cukier puder i żółtka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do zgęstnienia. Ściągamy z ognia i studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy ostudzoną masę żółtkową-wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wódkę wciąż miksując. I krem gotowy :) Przekładamy go do szprycy lub rękawa cukierniczego.
  • ulik 4. SKŁADANIE ULI

    Foremkę delikatnie smarujemy wodą, wypełniamy ją masą, dobrze uciskając.
    Następnie np końcem łyżki drewnianej robimy dziurę.
    Do niej wciskamy trochę kremu,
  • gotowy ulik 5. i przykładamy ciasteczko lub biszkopta, delikatnie otwieramy foremkę i wyciągamy gotowego ulika.
  • 6. Tak postępujemy z całym ciastem. Następnie czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy i czubek każdego ulika maczamy w czekoladzie, potem posypujemy małymi perełkami.
    Przechowujemy w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

tort

4.5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym.

izaa_a pyszny tort 60 min

To może cię zainteresować