Ciasteczka bardzo atrakcyjnie wyglądają, składają się z masy orzechowo-biszkoptowej i są nadziane domowym kremem ajerkoniakowym. Ich podstawę stanowią kruche ciasteczka lub okrągłe biszkopty.
Zapraszam :)
Pszczele ule z kremem ajerkoniakowym-czeski przysmak bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotowujemy ciasteczka na spody uli. (TEN KROK MOŻNA POMINĄĆ I ZASTĄPIĆ JE MAŁYMI OKRĄGŁYMI BISZKOPTAMI)
Z podanych składników zagniatamy ciasto, odkładamy je na 10 minut do lodówki, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka (okrągłe lub np kwiatuszki).
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni (około 10 min)
2.MASA NA ULE
Biszkopty i orzechy rozdrabniamy w malakserze na okruszki.
Do miski dajemy biszkopty, orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, kakao, mleko i rozpuszczone masło-zagniatamy masę tak by przypominała ciasto. Wsadzamy ją do woreczka.
3.KREM
Do małego garnka dajemy mleko, cukier puder i żółtka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do zgęstnienia. Ściągamy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy ostudzoną masę żółtkową-wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wódkę wciąż miksując. I krem gotowy :) Przekładamy go do szprycy lub rękawa cukierniczego.
4.SKŁADANIE ULI
Foremkę delikatnie smarujemy wodą, wypełniamy ją masą, dobrze uciskając.
Następnie np końcem łyżki drewnianej robimy dziurę.
Do niej wciskamy trochę kremu,
5.i przykładamy ciasteczko lub biszkopta, delikatnie otwieramy foremkę i wyciągamy gotowego ulika.
6.Tak postępujemy z całym ciastem. Następnie czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy i czubek każdego ulika maczamy w czekoladzie, potem posypujemy małymi perełkami.
Przechowujemy w lodówce
Komentarze