Pstrągi pieczone w całości

  • wyświetlono: 1561 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tak pieczone pstrągi są niezwykle okazale, mięso kruchutkie i aromatyczne i nawet wyszukiwanie ości jest nadzwyczaj łatwe.

Goszka
  • 40min

Składniki

• 4 średnie pstrągi (ok. 250 g każdy)
• 1 cytryna
• pęczek koperku
• 8 małych ząbków czosnku
• 50 g masła
• sól, pieprz biały do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pstrągi pieczone w całości

  • Pstrągi pieczone w całości 1. • Pstrągi oskrobać i umyć. Od strony brzucha nakroić skórę. Posypać solą i pieprzem z każdej strony, także w środku. Zostawić na pół godziny.
    • Cytrynę pokroić w półplasterki o szerokości ok. 0,5 cm.
    • Wypełnić wnętrze ryby: do każdego pstrąga włożyć plaster masła, dwa kawałki cytryny, dwa ząbki czosnku i małą gałązkę koperku.
  • Pstrągi pieczone w całości 2. • Na wierzchu naciąć skórę po skosie. Do nacięć włożyć po odrobinie masła dla smaku.
    • Piec 25 minut w temp 180 st.C.

Porady

Świetnym uzupełnieniem smakowym i kolorystycznym jest sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych w sosie vinegrete.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadWigiliapstrągi pieczone

Komentarze

Podobne przepisy

Faszerowana dynia pieczona w całości

Dodane przez: Goszka

Faszerowana dynia pieczona w całości

Wyrafinowany smak dyni.

Pstrąg w ziołach

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Pieczony pstrąg w ziołach

Cudownie aromatyczny i doskonale...

Kurczak z jabłkami pieczony w całości

Dodane przez: kasiac

Kurczak z jabłkami pieczony w całości

Klasyczny niedzielny obiad

Pstrąg pieczony w folii

Dodane przez: Stare Gary

Pstrąg pieczony w folii

Bardzo delikatna i ziołowa ryba....

KURCZAK PIECZONY

Dodane przez: gnomcio

Kurczak pieczony w całości

Aromatyczny kurczak pieczony w...

pstrąg

Dodane przez: polcia

Pieczony Pstrąg w Ziołach

Świeża bazylia, estragon i pietruszka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE