Pstrągi pieczone w całości

4.5 (183 ocen)

  • 40 min

Tak pieczone pstrągi są niezwykle okazale, mięso kruchutkie i aromatyczne i nawet wyszukiwanie ości jest nadzwyczaj łatwe.

  • 40 min

Składniki:

  • • 4 średnie pstrągi (ok. 250 g każdy)
    • 1 cytryna
    • pęczek koperku
    • 8 małych ząbków czosnku
    • 50 g masła
    • sól, pieprz biały do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrągi pieczone w całości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrągi pieczone w całości 1. • Pstrągi oskrobać i umyć. Od strony brzucha nakroić skórę. Posypać solą i pieprzem z każdej strony, także w środku. Zostawić na pół godziny.
    • Cytrynę pokroić w półplasterki o szerokości ok. 0,5 cm.
    • Wypełnić wnętrze ryby: do każdego pstrąga włożyć plaster masła, dwa kawałki cytryny, dwa ząbki czosnku i małą gałązkę koperku.
  • Pstrągi pieczone w całości 2. • Na wierzchu naciąć skórę po skosie. Do nacięć włożyć po odrobinie masła dla smaku.
    • Piec 25 minut w temp 180 st.C.

Porady

Świetnym uzupełnieniem smakowym i kolorystycznym jest sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych w sosie vinegrete.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pstrągi

To może cię zainteresować