Pstrąg z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa: brokuł, marchewka, brukselki, ziemniaki, zieloną fasolę kroimy w kostkę lub paski i gotujemy w osolonej wodzie, kiedy będą już miękkie odcedzamy je i czekamy, aż pstrąg już się usmaży. Warzywa wrzucamy na patelnię, na której była smażona ryba i kilka minut podsmażamy je również, by nabrały aromatu.
Pstrąga oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy z każdej strony, również w środku i przyprawiamy pieprzem. Do środka ryby wkładamy 3 plastry pora i cebuli, zamykamy wykałaczkami. Całość należy oprószyć mąką. Smażymy na dużym ogniu ok. 1 minuty z jednej i drugiej strony, tak by pstrąg się zezłościł, później zmniejszamy ogień gazu i smażymy jeszcze kilka minut, by ryba upiekła się w środku.
Porady
Pstrąga i warzywa wykładamy na talerz i dekorujemy plastrami cytryny.
Komentarze