Pstrąg z warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Por i cebula, którymi faszerowany jest pstrąg, powoduje, że mięso ma specyficzny smak i aromat, polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Pstrąg tusza
    Warzywa: (skład na podwójną porcję)
    1 brokuł,
    1 marchewka,
    8 brukselek,
    4 ziemniaki,
    Garść zielonej fasoli
    (można również dla ułatwienia wziąć gotową mieszankę warzyw mrożonych)
    Por, cebula.
    Sól, pieprz, mąka, można dodać niewielką ilość wedety jeśli ktoś preferuje.
    Cytryna do dekoracji.

Pstrąg z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa: brokuł, marchewka, brukselki, ziemniaki, zieloną fasolę kroimy w kostkę lub paski i gotujemy w osolonej wodzie, kiedy będą już miękkie odcedzamy je i czekamy, aż pstrąg już się usmaży. Warzywa wrzucamy na patelnię, na której była smażona ryba i kilka minut podsmażamy je również, by nabrały aromatu.


    Pstrąga oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy z każdej strony, również w środku i przyprawiamy pieprzem. Do środka ryby wkładamy 3 plastry pora i cebuli, zamykamy wykałaczkami. Całość należy oprószyć mąką. Smażymy na dużym ogniu ok. 1 minuty z jednej i drugiej strony, tak by pstrąg się zezłościł, później zmniejszamy ogień gazu i smażymy jeszcze kilka minut, by ryba upiekła się w środku.

Porady

Pstrąga i warzywa wykładamy na talerz i dekorujemy plastrami cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy