Pstrąg z Pietruszką i Tymiankiem

4.5 (181 ocen)

  • 30 min

Jednym słowem ryba jest pyszna i soczysta :-)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 sztuki pstrąg tęczowy świeży
    3 łyżeczki masła
    6 ząbków czosnku
    1 garść świeżej posiekanej natki pietruszki
    2 większe szczypty tymianku
    1 grubszy plaster cytryny
    sól,pieprz kolorowy(wg.uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg z pietruszką i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg z Pietruszką i Tymiankiem 1. Ryby umyć,oskrobać i odciąć głowy.Osuszyć papierowym ręcznikiem i ponacinać je w trzech miejscach z obu stron.
  • 2. Miękkie masło wymieszać z pietruszką na papkę.Cztery ząbki czosnku obrać i pokroić na cztery.Ryby posolić,popieprzyć oraz oprószyć tymiankiem w środku jak i na zewnątrz.Dodatkowo w środek każdej włożyć po dwa pokrojone ząbki czosnku.W nacięcia za pomocą łyżeczki wciskamy masło wymieszane z natką.
  • 3. Przygotowane ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego kropimy cytryną,kładziemy na nie jeszcze dwa ząbki czosnku przekrojone na pół w łupinkach. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C.
    Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować