Pstrąg z pietruszką i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby umyć,oskrobać i odciąć głowy.Osuszyć papierowym ręcznikiem i ponacinać je w trzech miejscach z obu stron.
2.Miękkie masło wymieszać z pietruszką na papkę.Cztery ząbki czosnku obrać i pokroić na cztery.Ryby posolić,popieprzyć oraz oprószyć tymiankiem w środku jak i na zewnątrz.Dodatkowo w środek każdej włożyć po dwa pokrojone ząbki czosnku.W nacięcia za pomocą łyżeczki wciskamy masło wymieszane z natką.
3.Przygotowane ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego kropimy cytryną,kładziemy na nie jeszcze dwa ząbki czosnku przekrojone na pół w łupinkach. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Komentarze