Pstrąg z marchewką i papryką z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wypatroszonego pstrąga dokładnie opłukać, wysuszyć. Rybę natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz, oraz skropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Do brzuszka i włożyć pokrojonego cienko w talarki pora, marchewkę, paski papryki oraz trochę natki pietruszki.
Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, posmarować folię oliwą, ułożyć pstrąga. Na wierzch dodać jeszcze resztę pora, marchewkę, paski papryki oraz posypać pietruszką. Tak przygotowaną rybę zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w lodówce.
Rybę piec w temperaturze 200C przez ok. 25 min.
Smacznego!
Porady
Taką rybę możemy również upiec na grillu.
Możemy również włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folia lub przykrywką.
Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszej ryby.
Komentarze