Pstrąg z marchewką i papryką z piekarnika

4.5 (165 ocen)

Pyszna i soczysta ryba,a taka pieczona w piekarniku najzdrowsza :)

Składniki:

  • • wypatroszony pstrąg,
    • pół cytryny,
    • mała marchewka,
    • 1 płaska łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
    • kawałek pora,
    • po 3-4 paski papryki żółtej, czerwonej, zielonej,
    • łyżka oliwy,
    • sól,
    • pieprz,
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pstrąg z marchewką i papryką z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypatroszonego pstrąga dokładnie opłukać, wysuszyć. Rybę natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz, oraz skropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Do brzuszka i włożyć pokrojonego cienko w talarki pora, marchewkę, paski papryki oraz trochę natki pietruszki.
    Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, posmarować folię oliwą, ułożyć pstrąga. Na wierzch dodać jeszcze resztę pora, marchewkę, paski papryki oraz posypać pietruszką. Tak przygotowaną rybę zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w lodówce.
    Rybę piec w temperaturze 200C przez ok. 25 min.

    Smacznego!

Porady

Taką rybę możemy również upiec na grillu. Możemy również włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folia lub przykrywką. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszej ryby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować