Pstrąg z masłem czosnkowo pietruszkowym z piekarnika

  • wyświetlono: 597 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna , zdrowa i delikatna rybka. Idealna na piątkowy obiad, ale nie tylko.Ja podałam ja z pieczonymi, czosnkowymi ziemniakami.

b

Składniki

Składniki:
 Pstrąg:
• Pstrąg,
• ok. 1/3 kostki masła,
• 2 ząbki czosnku,
• 2-3 gałązki pietruszki,
• kilka plasterków cebuli (opcjonalnie),
• Sok z limonki ( może być z cytryny),
• Sól, pieprz,
 Czosnkowe ziemniaki:
• Kilka ziemniaków,
• ok. 1/3 kostki masła,
• 2-3 ząbki czosnku,
• Przyprawa do ziemniaków,

Sposób przygotowania przepisu:

Pstrąg z masłem czosnkowo pietruszkowym z piekarnika

  • 1. Rybę wewnątrz i zewnątrz nacieramy solą, pieprzem i sokiem z limonki, najlepiej jest przygotować ją wcześniej. Ja najczęściej przygotowuję ją dzień wcześniej.
    W rondelku podgrzewamy masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym i posiekaną natką pietruszki. Dokładnie mieszamy i studzimy.
    Środek i wierzch ryby smarujemy przygotowanym masłem. Na górę układamy plasterki cebuli.
    Tak przygotowane pstrągi pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 30-40 minut w temperaturze ok. 180 C. Około 5 min przed końcem odkrywamy naczynie.
    Ja podałam z pieczonymi czosnkowymi ziemniakami.

  • 2. Czosnkowe ziemniaki:
    Ziemianki dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Obtaczamy w maśle czosnkowym i posypujemy przyprawą do ziemniaków, układamy na papierze i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 C.

Porady

Rybę możemy również upiec zawiniętą w folię aluminiową. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszej ryby.
Taką rybę możemy również śmiało podać np. na wigilijnym stole.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzurybadania_dla_urodyWigiliapiatkowy_obiadz_piekarnika

Komentarze

Podobne przepisy

Makrela z masłem czosnkowym

Dodane przez: czarrna

Makrela z masłem czosnkowym

Aromatyczne filety z patelni :)

Devolaile z masłem czosnkowym

Dodane przez: anka1988

Devolaile z masłem czosnkowym

Zawinięte piersi z kurczaka z kiełbaską...

Ryba z masłem pietruszkowym

Dodane przez: ankad21

Ryba z masłem pietruszkowym

Aromatyczne masełko z dodatkiem...

Filecik drobiowy

Dodane przez: 2milutka

Filet nadziany masłem czosnkowo-pietruszkowym

Soczysty filet z kurczaka o czosnkowej...

pstrąg

Dodane przez: beciiaaa

Pstrąg z marchewką i papryką z piekarnika

Pyszna i soczysta ryba,a taka pieczona...

Pstrąg zapiekany z ziołowym masłem

Dodane przez: Iwona75

Pstrąg zapiekany z ziołowym masłem

Ryba nafaszerowana masłem połączonym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE