Pstrąg z marchewką, cebulą i pietruszka z piekarnika

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Smaczna , zdrowa i delikatna rybka, a taka pieczona w piekarniku najzdrowsza :). Idealna na piątkowy obiad, ale nie tylko.

  • 45 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Składniki:
    wypatroszony pstrąg
    pół cytryny,
    mała marchewka,
    1-2 gałązki pietruszki,
    mała cebula,
    łyżka oliwy,
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg z marchewką, cebulą i pietruszka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Wypatroszonego pstrąga dokładnie opłukać, wysuszyć. Rybę natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz, oraz skropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Do brzuszka włożyć pokrojoną cienko w talarki cebulkę, marchewkę oraz natkę pietruszki.
    Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, posmarować folię oliwą, ułożyć pstrąga. Na wierzch dodać jeszcze resztę cebulki, marchewki i pietruszki. Tak przygotowaną rybę zostawić najlepiej na noc w lodówce.
    Rybę piec w temperaturze 170- 180 C przez ok. 30 min. Smacznego!

Porady

Rybę możemy również upiec zawiniętą w folię aluminiową. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszej ryby. Taką rybę możemy również przygotować na grillu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować