Pstrąg z Koperkiem

0 (0 ocen)

Jak to u mnie bywa na mym stole zawitała ryba :-)

Składniki:

  • 400g pstrąg świeży (płat ze skórą)
    9 gałązek koperek(umyć,osuszyc i posiekać)
    sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
    sok z jednego plastra cytryny (1cm)
    2 kawałki folia aluminiowa
    olej do wysmarowania folii
    Dodatkowo:
    4 łyżki stołowe śmietana 18%
    3 łyżeczki majonez(winiary)
    1 łyżka koperek (posiekany)
    szczypta soli i pieprzu

Pstrąg z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg z Koperkiem 1.
    Rybę porządnie umyć pod bieżącą wodą,osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić na pół.
    Skropić cytryną,posolić i popieprzyć z obu stron-posypac koperkiem.
  • Pstrąg z Koperkiem 2. Ułożyć porcje na kawałkach folii wysmarowanych olejem i zawinąć.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Piec w rozgrzanym piekarniku do 180*C (grzanie góra-środkowa półka) 25 minut.
  • 3. W miedzy czasie jak ryba się piecze mieszamy śmietanę z majonezem.Dodajemy posiekany koperek,lekko solimy i pieorzymy.Podajemy jako dodatek do ryby zeby nie była za sucha...

    Rybę podałam ze szparagami, młodymi ziemniakami i sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy