Pstrąg z jarmużem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

To przepis na prosty i szybki obiadek. Do tego polecam ziemniaki lub ulubioną kaszę i mamy pyszny posiłek.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki na 2 duże porcje:
    • 2 duże pstrągi,
    • 6 gałązek jarmużu,
    • 5 gram żółtego sera,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Olej,
    • Natka pietruszki do dekoracji

Pstrąg z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawianie ryb 1. Ryby myjemy i osuszamy. Tak przygotowanym odcinamy głowy. W dalszej kolejności nacieramy je olejem i oprószamy przyprawami do smaku.
  • przygotowanie jarmużu 2. Jarmuż myjemy i osuszamy. Następnie usuwamy grube łodygi.
  • studzenie jarmużu 3. Miękkie liście gotujemy w lekko osolonej wodzie około 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy je i hartujemy zimną wodą. Gotowe odciskamy z wody.
  • nadziewanie ryb 4. Odciśnięte liście kroimy nożem na mniejsze części. Ser kroimy w kostkę i łączymy z liśćmi. Farsz ewentualnie doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym napełniamy środki ryb.
    Ryby przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C. Podajemy na ciepło

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy