REKLAMA

Pstrąg z grilla opasany boczkiem

wyświetlono: 902 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Wielkimi krokami zbliża się sezon grillowy, a mój przepis jest wart spróbowania. Pstrąg jest jedną z najzdrowszych ryb, bo żyje w wodach górskich potoków.

opublikowany: 23.05.2012 oryginalny autor: Monika Petryszyn, Kruków
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    ● 4 świeże pstrągi (nie większe niż po 600 g)
    ● 100 g boczku wędzonego w plastrach
    ● sól
    ● pieprz
    ● sok z 1/2 cytryny
    Farsz:
    ● 400 g średniej wielkości pieczarek
    ● średnia cebula
    ● 80 g masła
    ● natka pietruszki
    ● bazylia
    ● sól, pieprz do smaku
    ● wykałaczki
    ● folia aluminiowa
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • Pstrąg z grilla opasany boczkiem 1. Pstrąga myjemy (najlepiej
    kupić wypatroszonego). Moczymy
    co najmniej 2 godziny
    w wodzie z solą i sokiem cytrynowym,
    by usunąć zapach mułu.
    Osuszamy, wykładamy na
    półmisek, z obu stron posypujemy
    solą i pieprzem (nie za dużo,
    bo ryba moczyła się w wodzie
    z solą, a farsz też będzie doprawiony
    solą).
  • Pstrąg z grilla opasany boczkiem 2. Pieczarki dokładnie myjemy,
    kroimy na 4 części. Cebulę obieramy
    i kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło
    i podsmażamy cebulkę. Gdy będzie
    szklista, dodajemy pieczarki.
    Smażymy, aż pieczarki puszczą
    wodę. Dodajemy bazylię
    i dusimy ok. 3 min. Zdejmujemy
    z ognia, doprawiamy.
  • 3. Natkę pietruszki płuczemy,
    osączamy i drobno siekamy.
    Mieszamy z przestudzonym farszem.
    Rybę nadziewamy, owijamy
    plastrami boczku i spinamy
    wykałaczkami. Zawijamy w folię
    aluminiową wysmarowaną masłem
    (masło nada rybie złocisty
    kolor).
  • 4. Grillujemy 15 minut na niezbyt
    dużym ogniu, co jakiś czas
    przewracając na drugą stronę.
    Pstrąga można podać z ziemniakami
    pieczonymi w folii i gotowanymi
    warzywami.

Notka redakcyjna

PP_06-2008
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Karolina1990 3

Pstrąg tęczowy z grilla

Rozpływający się w ustach pstrąg, lekki i sycący. Rewelacyjna odskocznia od kiełbas i mięs.

kategoria: Dania główne ryba opublikowany: 03.05.2017 | wyświetlono: 1355 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: alaaa alaaa

Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla podany z frytkami i surówką to propozycja na piątkowy obiad. Pstrąg jest bardzo delikatny w smaku.

kategoria: Grill opublikowany: 13.09.2014 | wyświetlono: 288 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: LucyG LucyG

Pstrąg z grilla

Odskocznią od mięsnych smakołyków grillowych proponuje rybkę. Szybka i prosta w wykonaniu i bardzo smaczna

kategoria: Grill opublikowany: 21.07.2014 | wyświetlono: 369 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 1
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Lubczykowy pstrąg z grilla

Rybka z grilla

kategoria: ryba Grill opublikowany: 04.06.2017 | wyświetlono: 312 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE