Wielkimi krokami zbliża się sezon grillowy, a mój przepis jest wart spróbowania. Pstrąg jest jedną z najzdrowszych ryb, bo żyje w wodach górskich potoków.
Składniki:
Na 4 porcje:
● 4 świeże pstrągi (nie większe niż po 600 g)
● 100 g boczku wędzonego w plastrach
● sól
● pieprz
● sok z 1/2 cytryny
Farsz:
● 400 g średniej wielkości pieczarek
● średnia cebula
● 80 g masła
● natka pietruszki
● bazylia
● sól, pieprz do smaku
● wykałaczki
● folia aluminiowa
Pstrąg z grilla opasany boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrąga myjemy (najlepiej
kupić wypatroszonego). Moczymy
co najmniej 2 godziny
w wodzie z solą i sokiem cytrynowym,
by usunąć zapach mułu.
Osuszamy, wykładamy na
półmisek, z obu stron posypujemy
solą i pieprzem (nie za dużo,
bo ryba moczyła się w wodzie
z solą, a farsz też będzie doprawiony
solą).
2.Pieczarki dokładnie myjemy,
kroimy na 4 części. Cebulę obieramy
i kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło
i podsmażamy cebulkę. Gdy będzie
szklista, dodajemy pieczarki.
Smażymy, aż pieczarki puszczą
wodę. Dodajemy bazylię
i dusimy ok. 3 min. Zdejmujemy
z ognia, doprawiamy.
3.Natkę pietruszki płuczemy,
osączamy i drobno siekamy.
Mieszamy z przestudzonym farszem.
Rybę nadziewamy, owijamy
plastrami boczku i spinamy
wykałaczkami. Zawijamy w folię
aluminiową wysmarowaną masłem
(masło nada rybie złocisty
kolor).
4.Grillujemy 15 minut na niezbyt
dużym ogniu, co jakiś czas
przewracając na drugą stronę.
Pstrąga można podać z ziemniakami
pieczonymi w folii i gotowanymi
warzywami.
Komentarze