Pstrąg z grilla opasany boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wielkimi krokami zbliża się sezon grillowy, a mój przepis jest wart spróbowania. Pstrąg jest jedną z najzdrowszych ryb, bo żyje w wodach górskich potoków.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    ● 4 świeże pstrągi (nie większe niż po 600 g)
    ● 100 g boczku wędzonego w plastrach
    ● sól
    ● pieprz
    ● sok z 1/2 cytryny
    Farsz:
    ● 400 g średniej wielkości pieczarek
    ● średnia cebula
    ● 80 g masła
    ● natka pietruszki
    ● bazylia
    ● sól, pieprz do smaku
    ● wykałaczki
    ● folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Pstrąg z grilla opasany boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg z grilla opasany boczkiem 1. Pstrąga myjemy (najlepiej
    kupić wypatroszonego). Moczymy
    co najmniej 2 godziny
    w wodzie z solą i sokiem cytrynowym,
    by usunąć zapach mułu.
    Osuszamy, wykładamy na
    półmisek, z obu stron posypujemy
    solą i pieprzem (nie za dużo,
    bo ryba moczyła się w wodzie
    z solą, a farsz też będzie doprawiony
    solą).
  • Pstrąg z grilla opasany boczkiem 2. Pieczarki dokładnie myjemy,
    kroimy na 4 części. Cebulę obieramy
    i kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło
    i podsmażamy cebulkę. Gdy będzie
    szklista, dodajemy pieczarki.
    Smażymy, aż pieczarki puszczą
    wodę. Dodajemy bazylię
    i dusimy ok. 3 min. Zdejmujemy
    z ognia, doprawiamy.
  • 3. Natkę pietruszki płuczemy,
    osączamy i drobno siekamy.
    Mieszamy z przestudzonym farszem.
    Rybę nadziewamy, owijamy
    plastrami boczku i spinamy
    wykałaczkami. Zawijamy w folię
    aluminiową wysmarowaną masłem
    (masło nada rybie złocisty
    kolor).
  • 4. Grillujemy 15 minut na niezbyt
    dużym ogniu, co jakiś czas
    przewracając na drugą stronę.
    Pstrąga można podać z ziemniakami
    pieczonymi w folii i gotowanymi
    warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować