Pstrąg z grilla

0 (0 ocen)

Pstrąg z grilla podany z frytkami i surówką to propozycja na piątkowy obiad. Pstrąg jest bardzo delikatny w smaku.

Składniki:


  • 3 pstrągi
    100 g masła
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego koperku
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    przyprawa do ryb z grilla Mojito Lime
    gałązki rozmarynu
    plasterki cytryny

Pstrąg z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi oczyścić, odciąć płetwy,umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać z góry, doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masło, pietruszkę, koperek i czosnek zmiksować w blenderze. Do środka każdego pstrąga włożyć po 2 łyżki masła i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na dno trochę wody. Położyć ruszt do grilla. Pstrągi ułożyć na ruszcie położyć kawałek cytryny i kilka gałązek rozmarynu. Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją grill. Grillować z każdej strony po około 10-15 minut w zależności od wielkości pstrąga. Ja zwracam uwagę czy oko "zbielało" wtedy odwracam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy