Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Ryba, kasza i pieczone warzywa to moja propozycja na pyszny, zdrowy i kolorowy obiadek. Gorąco polecam takie połączenie smaków i kolorów.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 2 pstrągi,
    • ¾ szklanki kaszy jaglanej,
    • 2 małe buraki
    Składnik dodatkowy:
    • ¼ małej dyni,
    Składniki robocze:
    • 0,5 cebuli,
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do kaszy+ do dekoracji,
    • Olej,
    • Oliwa z oliwek,
    • Sól,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • Gałązka rozmarynu,
    • Tymianek,
    • Majeranek do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Buraczki

Pstrąg z dyniowymi i buraczkowymi frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • doprawianie kaszy 1. PRZYGOTOWANIE KASZY:
    Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną odstawiamy pod przykryciem, by doszła, po czym delikatnie studzimy.
    Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie przysmażamy. Do zrumienionej dodajemy kaszę. Całość chwilkę razem podgrzewamy. W trakcie podgrzewania kaszę doprawiamy do smaku oraz dodajemy do niej natkę pietruszki.
  • formowanie frytek i przyprawianie 2. FRYTKI:
    Buraczki obieramy i kroimy w słupki (frytki). Pokrojone przekładamy na talerz , skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawami (sól, pieprz, tymianek, majeranek). Tak samo postępujemy z dynią.
  • wyłożenie warzyw na blaszkę 3. Przygotowane warzywa wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warzywa wkładamy do piekarnika na około 5 minut, 180°C.
    Między czasie przygotowujemy ryby.
  • przygotowanie ryby 4. RYBY:
    Umyte i osuszone ryby oprószamy solą i pieprzem i nacieramy olejem. Środki ryb wypełniamy przygotowaną kaszą. Na wierzchu ryb wykonujemy nacięcia, w których umieszczamy plasterki czosnku i igiełki rozmarynu.
  • ryby przed pieczeniem 5. Tak przygotowane ryby wykładamy na podpieczone warzywa.
    Całość ponownie władamy do piekarnika. Ryby pieczemy do miękkości około 25-30 minut w 180°C.
    Gotowe danie wyjmujemy, oprószamy natką pietruszki i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kasza jaglana Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować