Pstrąg z chilli i cytryną

0 (0 ocen)

Chociaż wszyscy się zawsze zajadają pstrągiem ja zawsze miałam opory w jedzeniu go, ale przyszła pora i na niego.

Składniki:

  • - 2 świeże pstrągi patroszone
    - 1 cytryna
    - 1/2 łyżeczka płatków chilli
    - sól morska
    - 1 łyżka natki pietruszki
    - 2 gałązki koperku
    - masło
    - olej
    - mąka

Pstrąg z chilli i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zamarynowany pstrąg 1. Pstrąga myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech miejscach z obu stron.
    Przygotowujemy marynatę, mieszamy łyżkę oliwy z sokiem z połówki cytryny, dodajemy patki chilli, sól morską, i posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy pstrąga by weszła w nacięcia i wsadzamy do środka po gałązce koperku i kawałku masła.
  • Pstrąg z chilli i cytryną 2. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie obtaczamy rybę w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor na maśle.
    Pstrąga podajemy z cytryną i pieczonymi ziemniaczkami.

Komentarze

Podobne przepisy