Pstrąg z borowikami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię potrawy z grzybami i rybne – mój tato był rybakiem, więc ryby często gościły na naszymstole. To stary przepis mojej mamy.

Składniki:

  • ● 8 borowików
    ● 2 duże pstrągi
    ● 5 dag masła
    ● sól
    ● mała cebula
    ● kminek
    ● olej
    ● mąka
    ● 3 dag oscypka

Pstrąg z borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg z borowikami 1. Ryby patroszymy i dokładnie
    myjemy. Posypujemy solą i obtaczamy
    w mące. Smażymy na
    oleju z obu stron na rumiano.
  • 2. Grzyby czyścimy i kilkakrotnie
    płuczemy. Po osuszeniu kroimy
    w plasterki.
  • 3. Cebulę obieramy i kroimy
    w kostkę. Oscypka kroimy na
    plasterki. Cebulę lekko szklimy na maśle. Dodajemy grzyby,
    oprószamy kminkiem i solą i dusimy
    ok. 20 minut.
  • 4. Ryby układamy w naczyniu
    żaroodpornym, na nich grzyby
    i plasterki oscypka. Wstawiamy
    do gorącego piekarnika i zapiekamy,
    aż ser się rozpuści.

Porady

Ryby podajemy z ziemniakami purée lub frytkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy