Pstrąg wykwintny

0 (0 ocen)

Pstrąg w dwóch odsłonach, w sosie śmietanowo - kurkowym i pomidorowo - śliwkowym, czyli do wyboru do koloru :)

Składniki:

  • 3 filety z pstrąga
    sól, pieprz mielony, sok z połowy cytryny
    mąka do obtoczenia ryby
    masło klarowane do smażenia
    sos 1)
    3 średnie cebule + olej do ich przesmażenia
    250 g gęstego koncentratu pomidorowego + ok. 400 ml. wody
    5 - 6 śliwek suszonych (miękkich)
    sól, pieprz mielony, łyżeczka cukru, ziele angielskie, liść laurowy
    sos 2)
    łyżka mąki z małym czubkiem + łyżka z dużym czybkiem masła + ok. 350 ml. śmietanki słodkiej 18 %
    łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz mielony
    5 łyżek posiekanych i przesmażonych na maśle kurek
    dekoracja: zielenina, pomarańcze świeże i suszone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Sosy

Pstrąg wykwintny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mjrots 1. Filety z ryby oskrobać z łusek, umyć, osuszyć w ręczniku papierowym i obciąć płetwy.
  • image-18a4845 2. Powyciągać ości które jeszcze pozostały, najlepiej pensetą lub nożyczkami do ryb.
  • image-1l5u0m3 3. Pokrojoną na małe kawałki rybę posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny.
    Po tym czasie lekko obtoczyć w mące strzepując jej nadmiar, usmażyć na rumiano na maśle klarowanym.
    Ułożyć dekoracyjnie na dużym talerzu, odstawić aby przestygła.
    W tym czasie przygotować sosy.
  • image-1n864jk 4. Sos pomidorowo - śliwkowy:

    cebulę pokroić w piórka, przesmażyć do miękkości, posolić, dodać cukier, pieprz i rozcieńczony koncentrat pomidorowy (sos powinien być dość gęsty, tak że ilość dodanej wody zależy od gęstości koncentratu), ziele angielskie, liść laurowy i na końcu śliwki pokrojone w paski.
    Wymieszać, poddusić wszystko ok. 10 minut, ewentualnie doprawić do swojego smaku.
  • image-143gawe 5. Sos śmietanowo - kurkowy:

    z łyżki mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, wlewać po trochu śmietanę rozprowadzając energicznie rózgą, po to aby nie powstały grudki, sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Do gotowego sosu dodać sól, pieprz mielony, posiekany koperek i przesmazone wcześniej na maśle kurki.
  • image-0dh89kd 6. Ułożoną na talerzu rybę obłożyć sosami, z jednej strony pomidorowy, z drugiej kurkowy.
    Ozdobić pomarańczami i zieleniną.
  • image-0gwde1a 7. Życzę smacznego !!

Porady

Zamiast pstrąga można użyć innej ryby, dorsza, łososia, najważniejsze jest aby nie miała ości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować