Zdrowe i sycące danie na każda porę roku. Podaję z kaszą kus kus.
1 godz. 15 min
Składniki:
0,5 kg filetu z pstrąga (może być też inna ryba, np. łosoś)
opakowanie mrożonego szpinaku
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
1 czerwona papryka
1/3 szklanki słodkiej śmietany 12%
sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, słodka papryka, przyprawa do ryb
cytryna
Pstrąg w szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety kroimy na mniejsze kawałki, ok. 10x10 cm, solimy, przyprawiamy i skarapiamy sokiem z cytryny.
2.Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojona w półplastry cebulę i posiekany czosnek, następnie wrzucamy szpinak i pokrojona drobno paprykę. Kiedy woda ze szpinaku odparuje wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
3.Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę szpinaku, układamy ryby i przykrywamy je resztą szpinaku (jeśli jest taka potrzeba można ułożyć więcej warstw). Naczynie przykrywamy pokrywką i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Komentarze