Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 4 osób

Jest to prosta i pyszna propozycja na pstrąga, która idealnie sprawdzi się przy każdej okazji.Tak przygotowana ryba zachwyca delikatnym smakiem, a sos to taka przysłowiowa kropka nad "i".

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga (u mnie z łososiowego)
    2-3 łyżki chrzanu z słoiczka (lub według gustu)
    150-200 ml śmietanki 30% (może być też 12-18%)
    sok z cytryny
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    masło/olej do smażenia

Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga z obu stron oprószyć solą z pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, a następnie przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu.
    (Uprzednio rybę można odstawić na około 1/2 godziny do lodówki.)
    Całość dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
    Po tym czasie na patelnię wlać śmietankę oraz dodać chrzan i wszystko razem delikatnie wymieszać.
    Rybę w sosie poddusić przez dodatkowe kilka minut.
    (Sos powinien lekko się zredukować.)
    W razie potrzeby doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy