Jest to prosta i pyszna propozycja na pstrąga, która idealnie sprawdzi się przy każdej okazji.Tak przygotowana ryba zachwyca delikatnym smakiem, a sos to taka przysłowiowa kropka nad "i".
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
4 filety z pstrąga (u mnie z łososiowego)
2-3 łyżki chrzanu z słoiczka (lub według gustu)
150-200 ml śmietanki 30% (może być też 12-18%)
sok z cytryny
sól, pieprz
Dodatkowo:
masło/olej do smażenia
Pstrąg w sosie śmietanowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrąga z obu stron oprószyć solą z pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, a następnie przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu.
(Uprzednio rybę można odstawić na około 1/2 godziny do lodówki.)
Całość dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
Po tym czasie na patelnię wlać śmietankę oraz dodać chrzan i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Rybę w sosie poddusić przez dodatkowe kilka minut.
(Sos powinien lekko się zredukować.)
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Komentarze