Pstrąg w rozmarynie pieczony na ziemniakach z salsą z pieczonej papryki

  • wyświetlono: 271 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pstrąg ma smaczne chude mięso i doskonale nadaje się do pieczenia, podany na chrupiących pieczonych ziemniakach z dodatkiem wspaniałej salsy z pieczonej papryki to propozycja na obiad z piekarnika. Pachnie obłędnie w całym domu po wyjęciu z pieca. I nie trzeba robić specjalnie wielkich zakupów , żeby raczyć się pysznym daniem. Włączajcie więc świeże ryby do codziennego menu. Warto!

IMG_20190918_121058
  • 4 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

2 świeże pstrągi
4 plastry zimnego masła
6 plasterków cytryny
4 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka przyprawy do ryb i owoców morza
Płatki soli morskiej do smaku

1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
2 łyżki przyprawy do ziemniaków
½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej przyprawy
1 główka czosnku do pieczenia
2 łyżki oliwy

Salsa z pieczonej papryki:
2 czerwone papryki
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pstrąg w rozmarynie pieczony na ziemniakach z salsą z pieczonej papryki

  • 1. Ziemniaki obrać ze skórki pokroić na grubsze plastry, oprószyć przyprawą do ziemniaków i przyprawą uniwersalną, skropić oliwą i przemieszać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z przeciętą na pół główką czosnku, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra-dół piec około 25-30 minut (od czasu do czasu przemieszać podczas pieczenia)
  • 2. Ryby umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać z każdej strony solą oraz przyprawą do ryb, w środek włożyć po 2 plastry masła oraz cytryny i gałązkę rozmarynu.

    Na wierzchu na środku ułożyć plasterek cytryny i gałązkę rozmarynu związać bawełnianą nicią.
  • 3. Ułożyć ryby na podpieczonych ziemniakach i piec razem jeszcze 15-20 minut.

    Przed końcem pieczenia nakłuć rybę widelcem przy kręgosłupie. Jeśli mięso jest miękkie i białe to znak, że ryba jest gotowa.
  • 4. SALSA PAPRYKOWA:
    Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć na pergaminie w blaszce do pieczenia, posypać solą, skropić oliwą i piec w nagrzanym do 220c piekarniku na termoobiegu przez 30 minut, aż skórka papryk sczernieje, na 15 minut przed końcem pieczenia dołożyć do papryki obrane ząbki czosnku.

    Upieczoną paprykę obrać ze skórki przełożyć do malaksera razem z sokiem który wytworzył się podczas pieczenia, doprawić sokiem z cytryny , szczyptą soli i pieprzu i zmiksować.

    Gotowe danie ułożyć na talerzu podawać z salsą z pieczonej papryki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie rybnepstrąglatozimaobiadwiosnana obiadna ciepłokuchnia polskajesieńpieczona rybaziemniaki pieczonekuchnia europejskaryba z piekarnikasalsa paprykowa

Komentarze

Podobne przepisy

Pstrągi

Dodane przez: JulkaTomeczek

Pieczone pstrągi z cebulą

Aromatyczne pstrągi pieczone z...

image-1mvs95k

Dodane przez: Monika Matysiak

Ziemniaki pieczone z pieprzem i rozmarynem

Przyprawione ziołami i dość mocno...

Pieczona szynka z rozmarynem

Dodane przez: Kloruś

Pieczona szynka z rozmarynem

Soczysta, ziołowa i pikantna tak...

pstrąg pieczony z koperkiem

Dodane przez: luna19

Pstrąg pieczony z koperkiem

Pstrąg z piekarnika i frytki ,...

Śródziemnomorskie ziemniaki

Dodane przez: PolskaGotuje

Śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z cytryną...

na fasolce szparagowej zapiekanej...

Pieczona dynia w rozmarynie

Dodane przez: Goszka

Pieczona dynia w rozmarynie

Moja pieczona dynia jest słodka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE