Pstrąg w pomarańczach z marchewką i migdałami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 2 osób

Zdrowy lekki obiad, prosty i szybki w przygotowaniu a do tego bardzo smaczny.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 średnie pstrągi, umyte, wypatroszone, bez głowy
    25g płatków migdałowych
    2 pomarańcze
    2 łyżki masła
    młoda marchewka typu „baby”
    3 ziemniaki, umyte, pokrojone w łódeczki
    1 łyżeczka miodu
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg w pomarańczach z marchewką i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 190°C.
    Pokrojone ziemniaki włożyć do miseczki, skropić oliwą, posypać przyprawami, może być mieszanka do warzyw lub sama sól i pieprz. Włożyć do piekarnika i piec przez ok 30 min.
    Roztopionym masłem natrzeć ryby w środku i na zewnątrz.
    Przekroić 1 pomarańczę na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok i skropić nim ryby, w środku i na zewnątrz. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. Ryby włożyć do piekarnika lub w folii aluminiowej na rozgrzany ruszt i piec przez ok 20 min.
  • 3. W między czasie, obrać i pokroić na cząsteczki 1 pomarańczę. Wrzucić na patelnię razem z łyżeczką miodu i pozostałą częścią masła. Dodać marchewkę i smażyć przez kilka minut.
  • 4. Upieczone ryby wyłożyć na talerze, posypać płatkami migdałów. Podawać z pieczonymi ziemniakami i glazurowaną w pomarańczy marchewce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować