Pstrąg w marynacie chermoula

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Moja wersja tradycyjnej marynaty, która jest popularnaw Maroku, Libii i Tunezji.

  • 40 min

Składniki:

  • na 2 porcje:

    2 pstrągi

    na marynatę:
    mały pęczek świeżej kolendry,
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    3-4 ząbki czosnku,
    1-2 łyżeczki ostrej papryki,
    łyżeczka kuminu,
    2 łyżeczki soku z cytryny,
    4 plasterki cytryny,
    sól, pieprz
    kilka łyżek oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg w marynacie chermoula - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże zioła i czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z przyprawami. Dodać sok z cytryny i tyle oliwy, by powstała gęsta pasta (marynatę można też zmiksować w blenderze - wtedy łatwiej będzie ją rozprowadzić na rybie). Każdego pstrąga oprószyć solą i pieprzem, posmarować marynatą ich wnętrze i wierzch (warto zrobić 2-3 nacięcia na wierzchu). Odłożyć na 15-30 minut. Do każdej ryby włożyć po 2-3 plasterki cytryny, piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ryby).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marokańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować