Pstrąg w limonce

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pstrąg pieczony z plastrami limonki, z dodatkiem masła i aromatycznych ziół podany na sałacie to propozycja na zdrowy lekki obiad.

  • 35 min

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi
    1 limonka
    2 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    sól morska do smaku

Pstrąg w limonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerujemy limonką 1. Pstrągi myjemy pod bieżącą wodą , zdrapujemy ewentualne łuski, osuszamy ręcznikiem papierowym,
    nacieramy rybę solą ziołami i pieprzem z każdej strony , w środek ryby układamy plastry limonki oraz masło, dociskamy.
    Rybę układamy w woreczku do pieczenia, wrzucamy obrane ząbki czosnku, woreczek zamykamy.Pieczemy około 35 minut, w temp 180*c, podajemy na sałacie z dowolnymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy