Pstrąg w kapuście

0 (0 ocen)

Jedno z ulubionych zimowych dań mojego męża. Zdrowe, sycące i niezwykle smakowite połączenie ryby i kapusty.

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga (ok.1,5 kg)
    mała kapusta
    20 dag pieczarek
    cebula
    mąka do panierowania
    warzywna kostka bulionowa
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól,pieprz
    łyżka masła
    olej do smażenia
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • poszatkuj kapustę 1. Filety oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce.Kapustę poszatkować, lekko posolić, odstawić na 30 minut.
  • 2. Do garnka wlać litr wody, wrzucić kostkę warzywną, ziele, liście laurowe.Posolić, popieprzyć, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Po zagotowaniu dołożyć odciśniętą kapustę, natkę i koperek, wymieszać.
  • podsmaż cebulę i pieczarki 3. Na łyżce masła zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Połączyć z kapustą. Gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut.
  • usmaż rybę 4. Rybę oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać osączoną warstwę kapusty na przemian z rybą. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Podawać z pieczywem.

Porady

pieczarki można zastąpić grzybami suszonymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować