Jedno z ulubionych zimowych dań mojego męża. Zdrowe, sycące i niezwykle smakowite połączenie ryby i kapusty.
Składniki:
4 filety z pstrąga (ok.1,5 kg)
mała kapusta
20 dag pieczarek
cebula
mąka do panierowania
warzywna kostka bulionowa
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
sól,pieprz
łyżka masła
olej do smażenia
sok z cytryny
Pstrąg w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce.Kapustę poszatkować, lekko posolić, odstawić na 30 minut.
2.Do garnka wlać litr wody, wrzucić kostkę warzywną, ziele, liście laurowe.Posolić, popieprzyć, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Po zagotowaniu dołożyć odciśniętą kapustę, natkę i koperek, wymieszać.
3.Na łyżce masła zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Połączyć z kapustą. Gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut.
4.Rybę oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać osączoną warstwę kapusty na przemian z rybą. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Podawać z pieczywem.
Komentarze