Pstrąg tymiankowymi nićmi szyty

  • wyświetlono: 112 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Prosta i efektowna metoda przygotowania ryby. Dzięki nadzieniu ryba zyskuje na smaku i wilgotności mięsa, zaś forma przygotowania czyni z niej danie atrakcyjne wizualnie.

  • 2 porcje
  • Średni

Składniki

- pstrąg świeży: 2 sztuki
- limonka: 50 gramów
- cytryna: 50 gramów
- rozmaryn świeży gałązki: 2 sztuki
- kolendra świeża liście: 2 sztuki
- masło: 3 łyżeczki
- tymianek, świeży (wszystkie zioła są liczone na gałązki): 14 sztuk
- sól: 0.5 łyżeczki
- pieprz: 0.25 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Pstrąg tymiankowymi nićmi szyty

  • 1. Rybę dokładnie umyć, jeśli nie jest wypatroszona należy to zrobić. Zostawić głowę. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • 2. Cytrusy sparzyć i pokroić w cienkie plasterki. Zioła przemyć wodą.
  • nadziewanie3. Każdego pstrąga nadziać naprzemiennie plasterkami cytryny i limonki. Włożyć po gałązce kolendry i rozmarynu. Do każdej sztuki ryby włożyć tez po półtorej łyżeczki masła.
  • szycie4. Teraz zaczyna się najtrudniejsza część. Szydełkiem z cienką końcówką przebijać rybę na wylot. Przewlekać za jego pomocą przez każdą dziurkę gałązkę tymianku i dość ciasno zawiązać. Powtórzyć tę czynność aż cała rybka będzie w ten sposób zawiązana. Jeśli ma się długie gałązki tymianku to można po prostu zszyć za pomocą igły. Natrzeć z wierzchu solą i pieprzem.
  • 5. Każdą rybę zawinąć osobno w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 30 minutach zdjąć folię i włączyć tylko nawiew górny lub termoobieg. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości ryby. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi i ulubioną surówką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaobiadwiosnajesieńdieta środziemnomorskawarsztaty_kulinarne

Komentarze

Podobne przepisy

Pstrąg saute

Dodane przez: ewaeu

Pstrąg saute

Pstrąg to wyjątkowo dobra ryba.

Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe

Dodane przez: Goszka

Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe

Bardzo proste i zarazem wykwintne...

tymiankowy ryż z pieczarkami

Dodane przez: rena123

Tymiankowy ryż z pieczarkami

Pyszny jako samodzielna potrawa...

Kurczak tymiankowo-cytrynowy

Dodane przez: joanna30

Kurczak tymiankowo-cytrynowy

Pyszny i aromatyczny. W sam raz...

tymiankowe piersi

Dodane przez: Martyna1991

Tymiankowe piersi

Piersi kurczaka z mało spotykanym...

image-2ba30yv

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Paprykowo-tymiankowe żeberka

Rano przed pracą przygotowałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE