Pstrąga to bardzo wdzięczna ryba, jej mięso łatwo odchodzi od dość dużych ości i jest prosta w przygotowaniu.
30 min
Składniki:
2 świeże pstrągi patroszone ( np. tęczowe)
2 łyżki przyprawy do ryb Kamis
2 łyżeczki masła
1 cytryna
sok z 1/2 cytryny
4 gałązki rozmarynu
400 g świeżej fasolki szparagowej
Pstrąg tęczowy z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby umyć, osuszyć za pomocą papierowych ręczników, skropić sokiem z cytryny, a następnie od środka i na zewnątrz natrzeć rybę przyprawą do ryb. Całą cytrynę sparzyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Do wnętrza każdej ryby włożyć kawałek masła, dwie gałązki rozmarynu oraz 3 plasterki cytryny. Jeśli zostaną nam plasterki cytryny można ułożyć je na skórze ryby.
Blaszkę do pieczenia ryby wyłożyć folią aluminiową i wysmarować oliwą lub masłem. Ułożyć na niej wcześniej przygotowane ryby. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Fasolkę umyć, odciąć końcówki i ugotować na parze. Ja gotuję około 8-10 minut.
Komentarze