Pstrągi są pyszne, maja delikatne mięso i są łatwe w przygotowaniu. Wystarczy oczyścić i wstawić do piekarnika.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 pstrągi
50 ml oleju rzepakowego
ok. 7 g pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią / ok. pół saszetki
szczypta białego pieprzu
szczypta granulowanego czosnku
szczypta lubczyku
szczypta soli i cukru
2 cukinie
łyżka oleju rzepakowego
łyżka ziół prowansalskich
sól do smaku
małe pomidorki
listki bazylii do dekoracji
Pstrąg pomidorowy z piekarnika z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlać olej, dodać przyprawy i wymieszać. Pstrągi dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Miksturą posmarować ryby ze wszystkich stron i w środku. Zostawić pstrągi w lodówce na ok 30 min. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. Przełożyć do miseczki dodać zioła i olej, sól, i dokładnie wymieszać. Foremkę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć pstrągi. Ułożyć pokrojone cukinie i małe pomidorki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii. Smacznego.
Komentarze