Pstrąg po góralsku

  • wyświetlono: 1167 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis jest dla mnie wyjątkowy, gdyż zawsze przypomina mi letnie dni w Zakopanem

madzik_s1

Składniki

Ryba pstrąg
Kostka masła
2 małe oscypki
Koperek
Parę grzybów lub pieczarek
1 cebula
1 cytryna
Mąka
Sól, pieprz, przyprawa do ryb

Sposób przygotowania przepisu:

Pstrąg po góralsku

  • 1. Świeżego pstrąga myjemy, a następnie skrapiamy cytryną, solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do ryb - z obu stron, jak również w środku.
  • 2. Do środka ryby wkładamy koperek i jednek oscypka pokrojonego w plastry, a następnie tak przygotowaną rybę wkładamy w lodówki na godzinę.
  • 3. Po upływie godziny, obtaczamy w mące.
  • 4. Na małej patelni podsmażamy, na maśle, grzyby lub pieczarki z cebulą, gdy puszcza dużo wody, należy ją wybrać. Gdy będą już gotowe, odstawić, w miejsce gdzie utrzyma się temperatura.
  • 5. W między czasie, na patelni roztapiamy masło, gdy już będzie już płynne, opiekamy na nim pstrąga raz z jednej strony, raz z drugiej, przez około 10 min na jedna stronę.
  • 6. Gdy mąka się już zarumieni, i zauważymy, że skórka ryby jest już twarda, wyjmujemy rybkę na talerz, a następnie na tarce z dużymi oczkami ścieramy drugiego oscypka.
  • 7. Rybę możemy posypać grzybami, bądź podać je na talerzu obok ryby.

Porady

Do ryby doprze podać ostry chrzan oraz kawałek cytryny do skropienia jej od środka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Ciupagi po góralsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciupagi po góralsku

Chodzę do gimnazjum. Uwielbiam...

Schabowy po góralsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Schabowy po góralsku

Jestem szczęśliwą żoną i mamą dwóch...

Pstrąg po węgiersku

Dodane przez: dorota w

Pstrąg po węgiersku

Delikatny pstrąg o paprykowo-czosnkowym...

ŻEBERKA PO GÓRALSKU NA KAPUŚCIE KISZONEJ .

Dodane przez: pkhorzyk118

ŻEBERKA PO GÓRALSKU NA KAPUŚCIE KISZONEJ...

Takie danie czesto gosci na naszym...

Po góralsku z plasterkami oscypka

Dodane przez: RedakcjaPP

Po góralsku z plasterkami oscypka

Lubię kulinarne eksperymenty. Tym...

Pstrąg po meksykańsku

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Pstrąg po meksykańsku

Znakomita ryba w połączeniu z pikantną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE