Pstrąg pieczony z ziołami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Klasyczne danie - pstrąg pieczony z masłem, cytryną i ziołami. Podany z pieczonymi ziemniakami. Pyszny i delikatny.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pstrąg - 2 szt (u mnie ok 250-300g)
    Ziemniaki małe - 6szt
    Masło - 1 łyżka
    Czosnek - 2 ząbki nieobrane
    Cytryna - 1szt
    Zioła świeże - rozmaryn, tymianek, bazylia, koper
    Przyprawy do ryby - sól, pieprz
    Przyprawy do ziemniaków - pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka wędzona,
    Olej - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg pieczony z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg pieczony z ziołami 1. Ryby oczyszczamy, patroszymy. Ja nie obieram z łusek, ale można to zrobić.

    Nacinamy skórę z jednej strony. W nacięcia wkładamy po kawałeczku masła.
    Środek ryby solimy i pieprzymy, wkładamy plasterki cytryny, kawałek masła, ząbek czosnku (nieobrany) i świeże zioła - rozmaryn, tymianek, bazylie, koper.
  • Pstrąg pieczony z ziołami 2. Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w grube frytki lub ćwiartki. Płuczemy, suszymy, polewamy łyżką oleju i mieszamy. Wykładamy na folię, posypujemy pieprzem ziołowym, paprykami (ewentualnie solą) i dodajemy świeże zioła - takie same jak do ryby.

    Najlepiej piec na blaszce dołączonej do piekarnika - ryba i ziemniaki zmieszczą się obok siebie.

    Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Najpierw pieczemy same ziemniaki ok 10 minut, dokładamy pstrągi i pieczemy jeszcze 3o minut. Jeśli zamiast dwóch małych ryb macie jedną dużą, można ją włożyć do piekarnika razem z ziemniakami.
  • Pstrąg pieczony z ziołami 3. Podajemy z cytryną i świeżą surówką np z kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować