Pstrąg pieczony z tymiankiem

  • wyświetlono: 2863 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dziś zapraszam na rybkę! Pstrąg pieczony z tymiankiem z dodatkiem masełka czosnkowego i limonki rozpływa się w ustach. Danie bardzo proste i szybkie w wykonaniu zachwyca smakiem i wyglądem!Podane z frytkami z marchwi i brokułem tworzy bardzo zdrowy i dietetyczny posiłek.

Kuchnia Marty
  • 100min

Składniki

Składniki:
◦2 pstrągi patroszone
◦1 limonka
◦świeży tymianek
◦20 g masła
◦2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
◦1 cebula
◦sól

Składniki na frytki z marchwi:
◦4-5 długie, w miarę równe marchewki
◦1 łyżka świeżego tymianku
◦oliwa z oliwek
◦sól gruboziarnista

Dodatkowo:
◦cytryna
◦1 brokuł
◦folia aluminiowa
◦masło

Sposób przygotowania przepisu:

Pstrąg pieczony z tymiankiem

  • Pstrąg pieczony z tymiankiem1. Przygotowanie frytek z marchwi:

    Marchewki obieramy i kroimy w słupki/frytki – zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim frytki i posypujemy solą. Zapiekamy odkryte ok. 45 minut co jakiś czas obracając w temperaturze 180 stopni.

    Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

    Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy na sitku.
  • Pstrąg pieczony z tymiankiem2. Przygotowanie ryby:

    Cebulę i pół limonki kroimy w plasterki.

    Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy wewnątrz sokiem z ½ limonki i solimy. Masło mieszamy z czosnkiem i nacieramy wewnątrz pstrągi. Do środka władamy kilka gałązek świeżego tymianku, po 2 plasterki limonki i cebuli. Na ryby kładziemy resztę cebuli i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
  • Pstrąg pieczony z tymiankiem3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

    2 kawałki foli aluminiowej smarujemy masłem i układamy na nich pstrągi. Szczelinie zamykamy i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie otwieramy folie i podpiekamy jeszcze ok. 3 minut.

    Pstrągi podałam z frytkami z marchwi, brokułem i kawałkami cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pstrągryba pieczonapstrąg pieczonypstrąg pieczony w folii

Komentarze

Podobne przepisy

kurczak pieczony

Dodane przez: justi2401

Kurczak pieczony miodowo-majonezowy z tymiankiem

Kurczak pieczony w całości, we...

Pieczony pstrąg

Dodane przez: Mienta

Pstrąg pieczony z jałowcem

Soczysta i aromatyczna rybka z...

pstrąg pieczony z ziemniaczkami

Dodane przez: Maggie79

Pstrąg pieczony z ziemniakami

Pstrąg pieczony z dodatkiem masła...

Pstrągi pieczone z warzywami

Dodane przez: Mniam1

Pstrągi pieczone z warzywami

Aromatyczny pstrąg pieczony w foli...

Pstrąg pieczony z warzywami

Dodane przez: Armi As

Pstrąg pieczony z warzywami

W Armenii jest bardzo popularny...

Ziołowy pstrąg z pieca

Dodane przez: PolskaGotuje

Ziołowy pstrąg z pieca

Ryba jest delikatna w smaku, bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE