Pstrąg pieczony z pomidorami i bazylią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moja ulubiona pieczona ryba

  • 30 min

Składniki:

  • na 2 porcje:

    2 wypatroszone pstrągi,
    1-2 małe pomidory,
    1-2 łyżeczki soku z cytryny,
    2 ząbki czosnku,
    świeże zioła: bazylia, rozmaryn, tymianek
    sól, pieprz

Pstrąg pieczony z pomidorami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Rybę przyprawić solą i pieprzem, naciąć jej wierzch (opcjonalnie). Do środka każdego pstrąga nałożyć po kilka plasterków pomidora, pokrojony ząbek czosnku i kilka listków/gałązek świeżych ziół, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na wysmarowanej oliwą blaszce, skropić oliwą również wierzch ryby i piec w 180 stopniach przez 20-30 minut. Podawać z domowymi frytkami i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy