Pstrąg otulony szynką prosciutto

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Można połączyć pstrąga z mięsem, Zapewniamy sprawdza się.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów szynki prosciutto
    kostka zimnego masła
    12 listków świeżej szałwii
    6 filetów pstrąga
    2 łyżki oliwy
    100 ml białego wina
    sok z jednej cytryny

Pstrąg otulony szynką prosciutto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg otulony szynką prosciutto 1. Na plastrach szynki rozłożyłem po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąłem w roladkę, spiąłem wykałaczką. Na patelni rozgrzałem oliwę, obsmażyłem krótko roladki. W naczyniu żaroodpornym ułożyłem je tak, aby się nie stykały. Zapiekałem 20 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzałem patelnię, wlałem sos, który powstał z pieczenia pstrąga, dodałem wino, wymieszałem, zredukowałem chwilę. Dodałem sok z cytryny i kawałek zimnego masła. Doprawiłem solą, podgrzałem w sosie chwilę roladki. Podałem z bagietką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy