Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i wędzonym twarogiem

  • wyświetlono: 250 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pstrąg łososiowy przygotowany w foli aluminiowej na patelni jest podobny do ryby gotowanej na parze. Smaczny i aromatyczny dzięki temu, że dusi się w sosie własnym. Podałam go z kaszą pęczak, różową od pieczonego buraczka ćwikłowego i z wyraźnym smakiem wędzonki dzięki twarogowi.

Mniam1

Składniki

4 filety z pstrąga łososiowego
sól
pieprz kolorowy
oliwa z oliwek
sok z cytryny
ok 3 gałązki tymianku

SAŁATKA PĘCZAK:

1 szklanka kaszy pęczak
1 burak ćwikłowy
50 g twarogu wędzonego
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

DRESSING:

4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól
pieprz kolorowy


DO KONKURSU:

SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:
1 szklanka kaszy pęczak
1 burak ćwikłowy
4 filety z pstrąga łososiowego

SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
50 g twarogu wędzonego

SKŁADNIKI ROBOCZE:
sól
pieprz kolorowy
oliwa z oliwek do ryby
sok z cytryny do ryby
ok 3 gałązki tymianku
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania przepisu:

Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i wędzonym twarogiem

  • 1. Filety z pstrąga pozbawić skóry, oczyścić z ości i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozłożyć na foli aluminiowej, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem i rozłożyć listki ściągnięte z gałązek tymianku. Przyprawić z dwóch stron i zawinąć w folię, tak aby nic nie wypłynęło podczas duszenia. Odstawić na około godzinę.
    Na patelni wlać trochę wody, a kiedy zawrze, położyć zawinięte filety. Dusić z jednej strony około 5 minut, a potem przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Podlewać wrzątkiem, gdyby woda zdążyła odparować zanim pstrąg będzie gotowy.
  • 2. Buraczka ugotować lub upiec w piekarniku zawijając w folię aluminiową.
    Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, czyli około 15 min. Odsączyć z wody na sicie. Buraczka pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy razem z uprażonymi ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. Przygotować dressing z podanych składników, wlać do sałatki i wszystko dokładnie wymieszać, aż kasza zrobi się różowa od buraczka ćwikłowego. Na końcu dodać pokruszony, wędzony twaróg. Przed podaniem kaszę można podgrzać i podać z duszoną rybą. Smacznego :)

Porady

Taką sałatkę z buraczkiem można podać na ciepło jak również na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakipęczaklekki obiadtwaróg wędzonyburaczki ćwikłowesmaki jesieniryba z patelnisałatka z kaszykreatywne_gotowanie11

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki schabowe z bobem i wędzonym twarogiem

Dodane przez: Mniam1

Roladki schabowe z bobem i wędzonym twarogiem

Roladki ze schabu z rozgniecionym...

image-1wsv6be

Dodane przez: marzencia117

PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z KASZĄ I WARZYWAMI

Jest to obiad, który dostarcza...

Pstrągi wędzone z ziołami

Dodane przez: igraszki losu

Pstrągi wędzone z ziołami

A co powiecie na pachnące ziołami...

Wrapy z wędzonym pstrągiem i orzechami

Dodane przez: Kloruś

Wrapy z wędzonym pstrągiem i orzechami

Placki kukurydziane są bardzo wdzięcznym...

Dodane przez: Szybkie gotowanie

Pstrąg łososiowy z kuskusem i cebulką

Kaszka kuskus jest idealna do przyrządzenia...

Pstrąg łososiowy z sosem koperkowym

Dodane przez: joanna30

Pstrąg łososiowy z sosem koperkowym

Tak przygotowana ryba będzie równie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE