Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą

0 (0 ocen)

To moje pierwsze spotkanie z pstrągiem łososiowym i zaliczam je do udanych. Rybka bardzo smaczna i według mnie lepsza od zwykłego pstrąga. Do tego warzywka- jarmuż i soczewica.

Składniki:

  • 400 g fileta z pstrąga łososiowego
    sól prowansalska
    300 g jarmużu
    1 puszka soczewicy gotowanej na parze
    sól czosnkowa
    olej rzepakowy

Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą prowansalską i skropić olejem. Odstawić na min. godzinke ja odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnie rybę ułożyć na foli aluminiowej, formując gniazdko. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut. W tym czasie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić jarmuż. Smażyć aż zmięknie. Gdy jarmuż będzie miękki dodać soczewicę z puszki, doprawić do smaku solą czosnkową. Warzywa ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć kawałki upieczonej ryby i mozna zajadać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy