Pstrąg łososiowy w marynacie winno-pomarańczowej

0 (0 ocen)

  • 35 min

Wino, pomarańcza i chilli mogłoby się wydawać nieco dziwnym i niecodziennym połączeniem, ale gwarantuje, że jeśli do tego dodamy rybę i kilka przypraw będziemy mieć hit niedzielnego obiadu :)

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kg filetów z pstrąga łososiowego
    Sól, pieprz
    Cukier brązowy około 1 łyżeczki
    Marynata
    50 ml wina białego wytrawnego
    Sok z 1 pomarańczy
    Skórka z ½ pomarańczy
    1 papryczka chilli
    1 ząbek czosnku
    ½ łyżeczki startego imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pstrąg łososiowy w marynacie winno-pomarańczowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga myjemy i osuszamy dzielimy na porcję. Każdy filet lekko solimy i pieprzymy ( tylko od strony mięsa ). W miseczce przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie składniki. Do marynaty wkładamy filety z pstrąga i marynujemy je minimum godzinę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy pstrąga po 2-4 minuty z każdej strony ( w zależności od stopnia wysmażenia ). Rybę przekładamy na talerz i trzymamy w cieple. Na patelnie wlewamy marynatę z ryby i zagotowujemy ją. Dosypujemy cukier tak aby złagodzić kwaśność soku pomarańczowego i redukujemy sos o połowę. Pstrąga serwujemy gorącego razem z sosem winno- pomarańczowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Pstrąg Ryby Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować