Wino, pomarańcza i chilli mogłoby się wydawać nieco dziwnym i niecodziennym połączeniem, ale gwarantuje, że jeśli do tego dodamy rybę i kilka przypraw będziemy mieć hit niedzielnego obiadu :)
35 min
Składniki:
1 kg filetów z pstrąga łososiowego
Sól, pieprz
Cukier brązowy około 1 łyżeczki
Marynata
50 ml wina białego wytrawnego
Sok z 1 pomarańczy
Skórka z ½ pomarańczy
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki startego imbiru
Pstrąg łososiowy w marynacie winno-pomarańczowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrąga myjemy i osuszamy dzielimy na porcję. Każdy filet lekko solimy i pieprzymy ( tylko od strony mięsa ). W miseczce przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie składniki. Do marynaty wkładamy filety z pstrąga i marynujemy je minimum godzinę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy pstrąga po 2-4 minuty z każdej strony ( w zależności od stopnia wysmażenia ). Rybę przekładamy na talerz i trzymamy w cieple. Na patelnie wlewamy marynatę z ryby i zagotowujemy ją. Dosypujemy cukier tak aby złagodzić kwaśność soku pomarańczowego i redukujemy sos o połowę. Pstrąga serwujemy gorącego razem z sosem winno- pomarańczowym.
Komentarze