Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej

0 (0 ocen)

Przygotowałam taką pyszną rybkę z grilla. Pstrąg wyszedł pyszny a w smaku wyraźnie czuć posmak oleju sezamowego.

Składniki:

  • 500-600 g filetu z pstrąga łososiowego
    2 łyżki musztardy grillowej
    4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw
    1 łyżka sosu sojowego
    200 g pomidorków koktajlowych
    2-3 garście rukoli

Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowym. Powstałą marynatą nasmarować kawałki ryby i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy