Pstrąg łososiowy pieczony z pomidorami i mozarellą

4.5 (177 ocen)

Filet z pstrąga łososiowego pieczony pod warstwą świeżych pomidorów i mozzarelli. Przygotowanie ryby nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielu zabiegów. Taka ryba jest bardzo smaczna. Można ją zjeść samą, z chlebem albo podać z ziemniakami.

Składniki:

  • 2 filety z pstrąga łososiowego
    sól morska
    pieprz czarny
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    2 pomidory
    2 kulki mozzarelli po 125 g
    bazylia suszona
    oliwa z oliwek
    pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg łososiowy pieczony z pomidorami i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01obcwh 1. Filety z pstrąga łososiowego oczyścić z ości i osuszyć. Moje filety miały skórę, więc też ją usunęłam. Rybę natrzeć solą, pieprzem i skórką z cytryny. Odstawić na około godzinę.
  • image-00vob0a 2. Naczynie do zapiekania lub folię aluminiową wysmarować oliwą z oliwek i ułożyć rybę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki i ułożyć wokół filetów, rozkrojoną częścią do góry. Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć na filetach. Wszystko oprószyć bazylią, solą i skropić oliwą z oliwek. Na wierzchu położyć pokrojoną mozzarellę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 30 min. Jeżeli filety z pstrąga są cienkie, wystarczy 20 min. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pomidor Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować