Pstrąg gotowany na parze podany na sałacie z dressingiem to propozycja dla zdrowo odżywiających się czy lubiących lekko zjeść, ta propozycja pasuje zarówno na obiad jak i na kolację, przepis jest prosty i nie wymaga talentu kulinarnego.
25 min
Składniki:
2 wypatroszone pstrągi ze skórą
4 łyżki oliwy z oliwek z cytryną
2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
1 łyżka dowolnej przyprawy do ryb
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Dodatek:
25 dag mieszanki sałat lodowych
Sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine
Pstrąg gotowany na parze podany na sałacie z oliwą vergine - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi kroimy nieduże dzwonka, umieszczamy w misce, oprószamy mieszanką przypraw do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy, wkładamy na 40 minut do lodówki, aby ryba naszła smakiem przypraw.
2.Następnie rybę umieszczamy w koszyku parowara, przykrywamy i gotujemy na parze 20 minut.
3.Mieszankę sałat umieszczamy w salaterce, oprószamy solą i perzem, skrapiamy sokiem z cytryny polewamy oliwą, mieszamy, rozkładamy na talerze na wierzchu kładziemy gotowane pstragi.
Podajemy.
Komentarze