Pstrąg faszerowany kuskusem

0 (0 ocen)

Pomroziłam sobie trochę pstrągów i coś trzeba było z nich zrobić. Tak więc, powstał pstrąg z kuskusem (przepis ten jest podobno kuchni arabskiej).

Składniki:

  • 2 pstrągi
    150 ml bulionu rybnego lub warzywnego
    5 dag kuskusu
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki oliwy
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    łyżka posiekanej mięty
    odrobina płatków migdałowych
    sól, pieprz

Pstrąg faszerowany kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć cebulę, zeszklić. Dodać przeciśnięty czosnek,wsypać kuskus, wlać bulion, dodać natkę i miętę. Zagotować, zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, aby kuskus wchłonął bulion. Pstrągi oprószyć solą i pieprzem, nafaszerować kuskusem. Ułożyć w szklanym żaroodpornym naczyniu. Wymieszać resztę oliwy z migdałami, posmarować ryby. Piec 15-20 minut w temp. 200 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy