Pstrąg faszerowany kapustą z grzybami

5 (156 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kapusta z grzybami, to królowa naszych stołów. Zapewniam, że pstrąg faszerowany kapustą z grzybami każdemu posmakuje. Może być daniem świątecznym.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • •pstrąg tęczowy ok. 400 g
    •5 łyżek kapusty z grzybami leśnymi
    •olej rzepakowy do posmarowania ryby
    •sól do smaku


    •kapusta z grzybami:
    •duża cebula
    •olej rzepakowy do smażenia
    •500 g kapusty kwaszonej
    •szklanka suszonych podgrzybków
    •listek laurowy
    •3 kulki ziela angielskiego
    •3 ziarna jałowca
    •łyżeczka pieprzu ziołowego
    •1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    •sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne Ryba

Pstrąg faszerowany kapustą z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg faszerowany z kapusta i grzybami 1. Dzień wcześniej ugotować kapustę.

    W rondelku zalać wrzątkiem grzyby. Gotować ok. 10 min. Wystudzić i grzyby pokroić w małe kawałki.

    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać kapustę kwaszoną ( jeśli jest taka potrzeba, to wcześniej pokroić ), listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, grzyby i wodę w której gotowały się grzyby. Dolać jeszcze wody tak, żeby kapusta była przykryta.

    Gotować do miękkości. Dodać pieprz ziołowy, czarny mielony i sól do smaku.

    Pstrąga oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko posmarować olejem z wierzchu i w środku.

    Nałożyć do środka kapustę z grzybami. Umieścić rybę na kawałku folii aluminiowej. Folię zawinąć tak, żeby łączenie było u góry.

    Pakiecik umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
    Rybę podać ciepłą. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pstrąg Ryby Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować