Pstrąg faszerowany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mąż jest wędkarzem. Często więc przyrządzam ryby, także dla rodziny, która chętnie nasodwiedza. Mieszkamy wśród lasów i jezior.

Składniki:

  • ● 4 pstrągi
    ● 4 łyżki mąki
    ● 5 łyżek masła
    ● bułka
    ● 2 cebule
    ● 30 dag pieczarek
    ● 2 łyżki śmietany 18-proc.
    ● 1/2 łyżeczki tymianku
    ● pęczek koperku
    ● sól
    ● pieprz
    ● mąka
    ● cytryna i gałązki koperku do dekoracji

Pstrąg faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi sprawiamy
    i myjemy. Następnie
    osuszamy i solimy.
  • 2. Przygotowujemy
    farsz: bułkę kroimy
    w bardzo drobną
    kostkę. Cebule
    obieramy, pieczarki
    oczyszczamy.
    Cebule i pieczarki
    siekamy. Smażymy na 2 łyżkach rozgrzanego masła.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Dodajemy bułkę, śmietanę
    i tymianek. Mieszamy.
  • 3. Pstrągi nadziewamy farszem.
    Spinamy wykałaczkami.
    Ryby obtaczamy w mące.
    Układamy w naczyniu żaroodpornym.
    Obkładamy wiórkami
    z 2 łyżek masła. Pieczemy ok.
    20 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C.
    Podajemy udekorowane kawałkami
    cytryny i podsmażonymi
    na łyżce masła gałązkami
    koperku.

Porady

Pstrągi możemy też położyć na tacce i upiec na grillu. Doskonale smakują z frytkami i surówką z młodej kapusty oraz marchewki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy